Madlavning Kartofler med god smag

Læg et par løvstilke ned i gryden, når du koger kartofler. Det giver kartoflerne en ekstra god smag. Du kan også tilsætte en bouillonterning i det kogende vand, hvilket ligeledes giver dine kartofler ekstra smag.

Kartofler med god smag

Madlavning Tips til stegning

Steg din mad i en blanding af smør og olie. Smørret bruner kød og grøntsager og giver det en flot stegeskorpe. Olien sørger for, at du opnår en høj temperatur.

Tips til stegning

Madlavning Bacon der sprøjter

Ved at bage bacon i ovnen undgår du et fedtet komfur. Læg bacon på bagepapir på en bageplade, og bag det i ovnen ved 220 grader til det er sprødt.

Bacon der sprøjter

Madlavning Salt i kogevandet

Læg altid først råvaren i det kogende vand, før du tilsætter salt. Hvis du tilsætter saltet inden råvaren, kan saltet falde til bunden og give hvide pletter i gryden.

Salt i kogevandet

Madlavning Avokado som bliver mørk

Hvis du har forberedt en salat, som indeholder avokado, så bliver avokadostykkerne normalt hurtigt mørke. Dette kan du undgå ved at lade kernen fra avokadoen ligge i salatskålen. Det samme kan du gøre, hvis du vil gemme en halv avokado. Lad kerne blive i avokadoen, så bliver den heller ikke mørk.

Avokado som bliver mørk

Madlavning Bananer som bliver brune

Pak avispapir omkring bananerne og læg dem i køleskabet eller i et svaleskab.

Bananer som bliver brune

Madlavning Æg nyt/gammelt

Fyld et stort glas med vand. Læg ægget ned i vandet. Hvis ægget flyder ovenpå er det gammelt. Synker ægget er det frisk.

Æg nyt/gammelt

Madlavning Hold salaten frisk

Hvis du skyller og drypper salaten godt af og putter den i en lukket plastikpose, så kan den holde et par dage i køleskabet - klar til brug.

Hold salaten frisk

Madlavning Saucen klumper

Tag gryden af den varme kogeplade og lad den stå på en kold kogeplade et par minutter. Kog efterfølgende saucen igennem, så vil klumperne lettere kunne opløses.

Saucen klumper

Madlavning Kartoffel som saltmagnet

Hvis din mad, gryderet, sauce eller lignende er blevet for salt, så kan du lægge en skrællet kartoffel ned i gryden og lade den koge med. Kartoflen vil suge saltet til sig. Husk at tage kartoflen op inden servering. Du kan også tilsætte en spsk. stærk kaffe og evt. afslutte med en smule fløde for at jævne smagen.

Kartoffel som saltmagnet

Madlavning Fløderester

Hvis du har en rest fløde, så kan du hælde den i en isterningebakke eller en isterningepose. Kom den i fryseren indtil du skal bruge den. Du kan tage nu dem ud enkeltvis og bruge i sovs eller lignende.

Fløderester

Madlavning Æg kogt/ikke kogt

Snur ægget rundt på bordet. Ikke kogte æg drejer langsommere end kogte æg.

Æg kogt/ikke kogt

Madlavning Kedelige og slatne grøntsager

Peberfrugt, tomat, agurk, gulerod og kartoffel kan med fordel lægges i en skål med iskoldt vand, hvis de er blevet lidt triste og kedelige at se på. Det frisker dem op.

Kedelige og slatne grøntsager

Madlavning Æg, som er svære at pille

Friske æg kan være svære at pille. Det kan derfor være en god idé, at opbevare friske æg i mindst et par dage, før de koges og pilles. Det kogte æg, som er svært at pille, kan rulles på bordet, så skallen krakelerer. Så bliver det nemmere at pille. Det kan også hjælpe at afkøle det varme, kogte æg hurtigt i en gang koldt vand.

Æg, som er svære at pille

Madlavning Våde øjne når du skærer rå løg

Pil løget under rindende koldt vand. Et åbent vindue kan også afhjælpe tårerne i øjnene. Du kan også stille et tændt stearinlys foran dig, når du piller løg. Lyset brænder svovldampene af, inden de når øjnene. Løget kan også lægges i varmt vand, inden du piller det.

Våde øjne når du skærer rå løg

Madlavning Saucen er blevet for fed

En sauce lavet af stegesky kan ofte blive for fed. Ved at tilsætte en isterning, samler fedtet sig på grund af afkølingen, og du kan nemt tage det op.

Saucen er blevet for fed

Madlavning Saucen skiller

Hvis saucen skiller, så kom et par isterninger eller en halv dl meget koldt vand i saucen. Pisk herefter grundigt. Bearnaisesovs skiller eksempelvis ved for høj varme, og her virker tippet med koldt vand rigtig godt. Man kan også blende saucen med en stavblender. Det får den også til at samle sig.

Saucen skiller

Madlavning Klistret ris

Skyl risene inden du koger dem. Det vasker stivelse ud og får dem til at klistre mindre, når de er færdigkogte.

Klistret ris

Madlavning Klistret pasta

Hvis du skal gemme pasta til dagen efter, så kan pastaen skylles i koldt vand. Herved klistrer det ikke.

Klistret pasta

Madlavning Opvarmning af pasta

Hvis du har en rest pasta, som du gerne vil bruge, så kan du koge vand i en gryde og putte pastaen i det kogende vand i ganske kort tid. Så har du igen varmt pasta klar til servering.

Opvarmning af pasta

Madlavning Marmelade

Skal din hjemmelavede marmelade opbevares i længere tid uden at komme i køleskabet, så brug Atamon eller Melatin. Begge dele konserverer. 1. Atamon konserverer marmeladen. Lav en blanding af 1 spsk. Atamon i 1 dl vand. Skyl marmeladeglasset og låget med blandingen. Hæld desuden en hættefuld Atamon pr. kilo frugt i marmeladen, inden du fylder den på glas. 2. Melatin konserverer og jævner marmeladen. Den købes i breve i dagligvarebutikker med anvisning, hvordan den skal bruges og i hvilke forhold.

Marmelade

Madlavning Sprød pizzabund 2

Bag en pizza eller andet brød oven på en gulvflise, hvis du vil være sikker på en sprød og lækker bund. Det er vigtigt, at flisen stilles ind i en kold ovn og den varmes op sammen med ovnen. Strø lidt mel på flisen inden dejen lægges direkte på den varme flise eller anvend bagepapir i mellem.

Sprød pizzabund 2

Madlavning Avokadostykker bliver mørke

Hvis man drypper lidt citronsaft på de udskårne avokadostykker, så bliver de ikke hurtigt mørke.

Avokadostykker bliver mørke

Madlavning Æg og opbevaring

Æg skal ikke nødvendigvis opbevares i køleskabet. De kan sagtens holde sig længe ved opbevaring ved stuetemperatur. Vend gerne på æggebakken en gang i mellem, så holder de sig friske endnu længere.

Æg og opbevaring

Madlavning Æg der revner ved kogning

Tilsæt lidt salt i det kogende vand, så revner æggeskallen ikke ved kogning. Du kan også prikke et lille hul i den ene ende af ægget, inden det koges.

Æg der revner ved kogning

Madlavning Kogning af broccoli

Tilsæt en spsk. olie til det kogende vand. Olien lægger sig som en hinde omkring broccolien, hvilket betyder, at den holder sig varm under servering. Samtidig bevares den flotte grønne farve.

Kogning af broccoli

Madlavning Langtidsholdbart

Skal din hjemmelavede marmelade opbevares i længere tid uden at komme i køleskabet, så brug Atamon eller Melatin. Begge dele konserverer. 1. Atamon konserverer marmeladen. Lav en blanding af 1 spsk. Atamon i 1 dl vand. Skyl marmeladeglasset og låget med blandingen. Hæld desuden en hættefuld Atamon pr. kilo frugt i marmeladen, inden du fylder den på glas. 2. Melatin konserverer og jævner marmeladen. Den købes i breve i dagligvarebutikker med anvisning, hvordan den skal bruges og i hvilke forhold.

Langtidsholdbart